27 februar 2006

God natt? Del II

Ingen har kommet med forslag til hva man skal si i stedet for "god natt" når man hilser på noen nattestid. Så fantasiløse dere er. Mitt forslag er "God ettermidnatt". I samme slengen kan man godt innføre "formidnatt" for tidsrommet like før midnatt og la "kveld" vare frem til 22:30, for eksempel.

10 kommentarer:

Anonym sa...

God natt du' kan jo väre en variant...det er på en måte en progresiv hilsen, en blanding av hei du og god natt. Kanskje ikke alltid passende da den npk for noen låter litt for kameratslig - men verdt et forsök. FInt bilde forresten!

Harald

Anonym sa...

"God natt du" kunne ha hvert en bra variant, men kjernen i hele spørsmålet var å ha en bra anstendig måte å hilse på medmennesker etter midnatt på samme måte som man bruker "god morgen". Da vil ord som "du/de" altfor direkte mot personen som du henvender deg til. Etter å ha "smakt" på litt, så sitter jeg med tanken at vendingen virker ganske konstruert(noe som problemet også egentlig er), men sett at det blir brukt, så er vendingen ikke brukelig til å bare hilse på en forbipasserende person, ettersom "du" gir et inntrykk av at det er noe mer på vei.

Dag har jo også noen bra forslag, problemet der er det at ingen andre vil forstå variasjonene før etter en grundig forklaring, altså sitter man til slutt igjen med ingen gode måter å hilse kort på forbipasserende mennesker etter at klokken har passert midnatt.

Martin André Lindau

Lise sa...

Jeg foreslår : "Hei i natten " og
" ha en hyggelig natt "
Men det blir sikkert slaktet :-)

Dag sa...

"God natt, du" låter så verst i mine ører. Eventuelt med "De" om man skal være ekstra høflig. Om det virker konstruert til å begynne med er ikke så farlig. Som vi vet, kan også konstruerte begreper bli vanlige og da slutter man å tenke på det.

Og det blir galt allerede nå å avfeie "ettermidnatt" med at det trenger så grundig forklaring. Det synes jeg er å undervurdere folk. La det få en prøveperiode!

"Ha en hyggelig natt" funker dårlig, for det blir det samme som å ta farvel. Jeg vil la tvilen komme "hei i natten" til gode, men det betyr vel i praksis at den ikke har så stor sjanse hos meg ihvertfall.

Martin André Lindau sa...

"hei i natten" er absolutt ikke en dårlig, men den er kanskje litt for uformell i denne sammenhengen, det blir som en blanding av den vanlige "hei" og det som egentlig burde ha hvert ordet som burde ha blitt brukt natters tid.

Så til deg Dag. Problemet med å innføre en slik ordning som du prøver på her, er at den slags type tidsbestemte hilsner er såpass uvanlig at folk har lett for å bli forundret over at man faktisk bruker det(referer til noe du skrev til meg her om dagen "Ja, de er fine. Jeg vippet sekretæren på jobb litt av pinnen idag ved å si "god formiddag" siden jeg kom i ti-tiden."). Hvis man da i tillegg skulle finne på å lage en ny inndeling som ikke har noen form for rotfeste i språket, så vil du bare ende opp med å måtte forklare for alle det nye opplegget(som langt ifra er ulogisk). Systemet vil kun kunne fungere innenfor en liten krets av mennesker som står én såpass nær at man likså godt kan bruke "hei i natten".
Ideen er forsåvidt egentlig ikke dum, men man kan ikke innføre en ny ordning på noe som er på vei til å dø ut.

Dag sa...

At folk blir litt overrasket når man bruker tidsbestemte hilsener er jo litt av sjarmen med dem, og av samme grunn er det helt i orden om ikke folk flest tar en ny ordning i bruk. Poenget er bare at man har noe tidsriktig å si. Folk skjønner jo at det første man sier er en hilsen, så det blir neppe nødvendig å forklare "god ettermidnatt".

RC sa...

Kan man ikke bare si "hei" da? Rett og slett...uansett tid på døgnet. Det er nå min kjedelige mening.

Dag sa...

Jo? Det er bare litt kjedelig, som du sier.

Martin André Lindau sa...

Kom brått til å tenke på at nettbanken min bruker tidsbestemt hilsen når jeg logger meg inn. Så for å innformere, så bruker postbanken "God kveld" etter midnatt.

Så det kan hende at det er korrekt å bruke det da også.

Dag sa...

Det er vel det eneste eksisterende formelle alternativet. Banken kan liksom ikke si "hei" heller. Men det hadde jo vært kult hvis den sa "hei i natten".

Forresten, hvilke perioder er det nettbanken opererer med? Er for- og ettermiddag med?