02 mars 2006

Dagligvarepriser

Det er nok mange som venter i spenning på resultatene av min research om dagligvarepriser. Det kan jeg tenke meg, ja.

Vel, saken er at jeg har blitt fascinert av prisene på mat i forskjellige kvanta. Vanligvis er det dyrere jo mindre pakker man kjøper. Det som min research skulle belyse, var prisene på pålegg av typene Nugatti og Sjokade i økonomipakning og tube.
Grunnen til at jeg skulle ta opp dette, er den enorme økningen i kilopris når man kan klemme ut pålegget i stedet for å ta det opp med kniv. Det er enkelt å foreta denne typen undersøkelser, siden kiloprisen skal stå på hyllen.
På Meny koster Nugatti 41 kr/kg i beger, og 72 kr/kg på tube. Og det er imponerende at de kan få nesten dobbelt så mye for pålegg i tube. Men enda mer imponerende var prisen på Sjokade i tube. I bøtte kostet det 20 kr/kg, men på tube kostet det like mye som Nugatti, altså nesten en firedobling av prisen. En sånn prisforskjell er hverken rar eller dum. Det er ikke mindre enn genialt hvis de klarer å slippe unna med det.

Syntes jeg. Men så viste det seg da jeg skulle finne ut av hva de faktiske prisene var, at det ikke lenger er noen som selger Sjokade på tube. Ihvertfall ikke i de butikkene jeg har sett i. Det tyder da på at de ikke slipper unna med det, og jeg er snytt for et morsomt poeng.

Men i alle fall kan jeg komme med en artig opplysning: På Meny koster Idun tomatketchup mer per kilo på stor flaske enn på vanlig flaske.

(Og til de som ennå ikke har fått det med seg: Bensin går opp i pris hver mandag, så fyll søndag kveld.)

9 kommentarer:

Lise sa...

Hei!
Dette var interessant ( jeg mener det )
Jeg liker ikke så godt tube-variantene, fordi jeg blir stresset når jeg føler at det begynner å bli tomt, og jeg vet at det er umulig å få ut alt! I en boks har man oversikt.
Så ingen raner med meg tube-varianter.To tubevarianter som er virkelig ekle, er forresten: makrell i tomat og leverpostei.
Nugattien var steinhard å få ut av tuben en stund, men det har de kanskje endret på.

Så jeg er nesten villig til å gå med plakat hvor det står " Nei, til mat på tube "
Og så er det dyrere også ! Forbruker-ran.

Det med bensinprisene har jeg funnet ut, men ketchupprisen forbauser meg.

Lars sa...

Kan du lage litt statistikk på skinkepålegg? Det fins små pakker som er dyre per kilo, og så fins det "familiepakker" med lavere kilopris. Problemet er at pakkene går fort ut på dato, så man rekker sjelden å spise opp alt skinkepålegget i en familiepakke. Derfor kan det være interessant å vite hvor mange skinkepåleggskiver man må spise per dag for at en familepakke skal lønne seg.

Forøvrig er skinkepakkene uergonomiske.

Lise sa...

Det lille jeg har opplevd av familiepakker, er at skinkekvaliteten er langt dårligere enn i de mindre pakkene. Er det fordi når man er mange i familien, så skal man ikke være så kravstor, men være glad for den skinken man får ??

Dag sa...

Dette har jeg sett på når det gjelder leverpostei i porsjonspakninger. Det er jo i utgangspunktet forferdelig dyrt, men for meg er det realistisk å sammeligne med hva det koster når man lar en halvfull boks stå til den mugner og må kastes. Da kommer man ut ganske likt i pris. Hvis man i tillegg tar med miljøkonsekvensene, er det faktisk gunstig å kjøpe i porsjonspakninger. Å kaste mat er nemlig ganske miljøfiendtlig, for matproduksjon er mer ressurskrevende enn produksjon av emballasje. Siden nyåpnet leverpostei smaker best, har jeg derfor noen ganger kjøpt porsjonsleverpostei med god miljøsamvittighet. (Nå er det naturligvis enda mer miljøvennlig å kjøpe større pakker og ikke la maten stå til den må kastes, og det er stort sett min strategi nå.)

Lise sa...

Din strategi er å spise mer ?

Dag sa...

Ja, vanlig folkeskikk egentlig. Spis opp maten din, liksom.

Lise sa...

He, he..:-)

Faktisk hørte jeg på radioen at det er en "folkeskikkregel" som bør strykes, siden overvekt er et stadig større problem :-)
Ikke at jeg tror du lider av det.

Ivana sa...

Jeg må nok si meg enig med Dag i at det faktisk kan lønne seg for ganske mange (alle som bor alene) med porsjonspakninger. Når det gjelder miljoet, kan det nok diskuteres siden man får dobbelt opp med embalasje...

Dag sa...

Hyggelig at noen vekker opp en gammel diskusjon. Jeg leste for en stund siden at porsjonspakninger ikke nødvendigvis er så dumt for miljøet, fordi produksjon av mat påfører miljøet en større belastning enn produksjon av emballasje. Hvis det betyr at man kaster mindre mat, er det altså bra å kjøpe små porsjoner, selv om det blir mer emballasje av det.