12 mars 2006

Nok en filmanbefaling - Sophie Scholls siste dager

Sophie Scholls siste dager er en riktig bra film. På mange måter minner den om en preken av Joakim Lundqvist (som de fleste av denne bloggens lesere kjenner til). Den dreier seg om Sophie Scholl, en tysk jente på 21 år som drev motstandsarbeid under 2. verdenskrig og ble tatt for å ha spredt undergravende løpesedler, og hvordan rettssaken mot henne foregikk. Sophie er en sånn person som virkelig inspirerer meg -- som er tøff og rakrygget bare fordi det er rett, når alle andre tar den enkleste veien. (Som sagt, en typisk Lundqvist-preken.) I tillegg kommer det godt frem i filmen at hun trodde på Jesus, og det er jo en ekstra bonus.

4 kommentarer:

Harald sa...

Takk!
Den skal sees...forresten hvordan uttaler du Scholl (Shkåll?)

Dag sa...

Værsågod! Det uttales Skjåll.

ninsve sa...

Jeg syns det var litt problematisk at filmen kom ut som en historie om en som var sterk i den kristne troen. Hun blir gjort til en slags kristen martyr. Fokuset på motstanden mot nazismen svekkes på en måte. Jeg har skrevet endel rundt Sophie på bloggen min....for jeg gleda meg så til den filmen sku komme.. Den var kjempefin da! Alle gråt, jeg også.

Dag sa...

Nå synes jeg ikke det er dumt med filmer om folk som er sterke i den kristne troen (ikke at det er noe kvalitetstegn heller), men det er å ta i hvis man sier at denne filmen handlet om en kristen martyr.

Fokuset jeg oppfattet, lå mye mer på en ung jente som var villig til å ofre seg for sine venner og sto opp for menneskeverdet, selv om det var forbundet med høy risiko og små muligheter for uttelling. At hun var kristen var ikke uvesentlig, men underordnet.

I ditt blogginnlegg spør du om du reagerer fordi hun er kristen og du ateist. Hvis du generelt er negativ til kristendommen, er det vel naturlig at du også reagerer negativt på en positiv fremstilling av den. Som kristen reagerte ihvertfall jeg positivt, og jeg synes Sophie Scholl ble fremstilt som et godt forbilde i filmen.