22 mars 2006

Kokt frosk - som spaghetti eller Toro posesuppe?

Tenkte jeg skulle sjekke opp en kjent og kjær metafor fra dyreverdenen: At hvis man putter en frosk i kaldt vann og gradvis varmer det opp, så vil man kunne koke den fordi den ikke legger merke til at det blir for varmt og kommer seg ut i tide. Moderne myter kan man sjekke på snopes.com, og hva finner vi? Frosker er ikke så dumme som visse vil ha det til.

Urban Legends Reference Pages: Critter Country (Boiled Beef): "The legend is entirely incorrect! The 'critical thermal maxima' of many species of frogs have been determined by several investigators. In this procedure, the water in which a frog is submerged is heated gradually at about 2 degrees Fahrenheit per minute. As the temperature of the water is gradually increased, the frog will eventually become more and more active in attempts to escape the heated water. If the container size and opening allow the frog to jump out, it will do so."
Ikke noe "kok opp under omrøring", med andre ord.

29 kommentarer:

Anna sa...

skulle va kul att prova i verkligheten... du har väl grodor vägg i vägg under rätt årstid... du får testa. jag har mikrat en geting en gång, den dog på direkten... :)

Dag sa...

Jeg har faktisk ikke sett så mye frosk hjemme. Men hvis du tror det kan være interessant å eksperimentere med mus og store edderkopper, har vi plenty av dem.

Harald sa...

Dag, et fantastisk bra innlegg!
Jeg har en plan - vi tester denne kokesaken på REKER, KRABBER eller hvorfor ikke BLÅSKJELL! Etter hva jeg har hört så hoper de ikke ut av kjelen når man koker de. Vi kan skrive en bok til predikanter om myter osm faktisk stemmer (!?) Om örner som ser in i solnedgangen, mister alle fjära sine og dör samtidig som de ruger på gjökeegg. (Dette skal illustrere en pastors hjerte eller noe tror jeg...)

Dag sa...

En veldig god plan! Samtidig vil jeg foreslå å forvirre humler ved å informere dem om at vitenskapen sier at de ikke kan fly. Så kan vi si til pingviner at vitenskapen sier at de kan fly og teste hvordan de reagerer.

Lise sa...

Gleder meg til å se hvordan det går når du skal FORTELLE pingvinene at "vitenskapen sier at dere kan fly, så flyyy "

Forøvrig er det betryggende å se at dere Bibel-readers også interesserer dere for vitenskap :-)
Eller er det bare for å lete etter feilslått vitenskap ?
Eller er jeg litt på 1800-tallet nå ? Håper det :-)

Har kommenter på bloggen min at jeg synes det var svært hyggelig at du vurderte Corazon-konsert i går. Upassende av noen å forlove seg på den måten.

Dag sa...

Det kommer til å bli interessant med pingvinene, ja.

Vitenskap er interessant for sin egen skyld, men jeg skal innrømme at jeg ikke har lett for å svelge evolusjonsteorien. Samtidig skal det sies at jeg har satt meg såpass godt inn i saken at jeg har enda vanskeligere for å svelge en del av argumentene jeg har hørt imot den.

Til sist: noen er jevnlig leser av denne blogg, så jeg sier bare at det var gøy på forlovelsesfest og Corazón kan takke seg selv.

Lise sa...

Hmm, hva mener du nå ?
Var det DU som forlovet deg ??
Står det noe sted ??

Lise sa...

Men du tror ikke at alt levende rundt oss i dag, ble SKAPT sånn ? At det ikke har utviklet seg ?
Du kan forestille deg at menneskene har vært kortvokste, med små hjerner og med primitive behov ?

Dag sa...

Hvis det var meg som hadde hatt forlovelsesfest, ville jeg ikke lagt den på samme dag som en konsert jeg kunne tenkt meg å være på. Poenget var at jeg ikke er med på at det var upassende av dem å forlove seg på den måten. Hører du, Thomas?

Når det gjelder evolusjon, tror jeg ikke at mutasjoner og naturlig utvalg er tilstrekkelig for å forklare naturen slik vi ser den. Så jeg tror det ble skapt, men det finnes flere interessante teorier om hvordan det foregikk, og jeg har ikke tatt stilling til hvilken jeg foretrekker. Intelligent design og panspermia er kanskje de som jeg har mest sansen for.

Lise sa...

Jeg er enig. Det er sjeldent upassende å forlove seg. Du skriver ikke særlig mye om hva du driver med, bortsett fra når du har vært på kino, så jeg synes ikke det er så lett å følge med :-) Du skriver mye om andre fine ting, ikke misforstå. Du har en kul blog !
Men, er du gift eller forlovet, egentlig ?

Du vet åpenbart MYE mer om skapelsesteorier og evolusjonsteorier enn meg.
Jeg lever av å forklare ting på en enkel måte, slik 13-16-åringer kan forstå, og jeg tror ikke de hadde skjønt stort av dine alternative teorier.Om man velger å tro at utgangspunktet er skapt eller ikke, (av en eller annen sympatisk Gud), så er det fint nok. Men at det har foregått en kamp om å overleve, være attraktiv og føre de best tilpassede genene videre, er i hvertfall noe alle elever forstår.
At utgangspunktet er en blågrønnalge, og at DET skal ha vært utgangspunkt for den artsrikdommen vi ser i dag, må jeg selv si jeg har litt problemer med å gi et realistisk bilde av, - så der har jeg en utfordring...
Det er i hvertfall mye som har skjedd på 4,7 milliarder år...

ninsve sa...

Ja, for eksempel har en art kommet på at den vil koke en annen art.

Dag sa...

Nå er det noen år siden jeg var veldig opptatt av evolusjon vs. skapelse, men jeg kjenner ihvertfall sånn tålelig de viktigste argumentene fra begge sider.

Min sivilstatus er enslig. Det går kanskje dårlig frem av bloggen hvis man titter i arkivene, fordi overgangen fra status som kjæreste kun er beskrevet mellom linjene her. Hvis det krever for mye energi å skrive et innlegg om noe, blir det som regel til at jeg lar være. Det er kanskje derfor jeg har lett for å skrive om filmer, siden jeg er ganske jevnlig på kino og det er enkelt å skrive om.

Lise sa...

Huffda, man kan nesten ane en liten kjærlighetssorg i oktober 2005..?
Det var leit å lese.
Men du har forhåpentligvis kommet over det nå ? :-)

Det man ikke dør av, blir man jo som kjent sterkere av.

Dessuten er det vanvittig trendy av deg å være singel :-)

Dag sa...

Jeg vil ikke brette ut for mye av privatlivet på Det Verdensomspennende Internettet. Men jeg kan si jeg holder en knapp på det mer tidløse "enslig" fremfor det trendy "singel".

Anna sa...

enslig låter så sorgligt... men det kanske beror på språket...

Lise sa...

Ja, jeg synes også enslig høres trist ut. Kanskje bare fordi det ligner litt på ensom, - men det må selvsagt ikke forveksles.

Dag sa...

Eller kanskje som en blanding av ensom og sørgelig, stakkarslig eller stusselig? Man kan jo alltids si enestående, men det blir litt krampaktig positivt.

Linda sa...

Jeg måtte bare skrive en kommentar, ettersom jeg måtte le høyt av kommentaren din, Dag. Utolig festlig! Jeg vet om en som passer for deg; Henriette!! JA!
Hun er også litt sånn stusselig. Ellers er det lenge siden. Jeg har forresten kjøpt meg hus et steinkast fra Arvid og Sonja. Lekkert.

Dag sa...

Hm. Det kom forhåpentligvis frem at jeg snakket om ordet enslig og ikke om meg selv. Nå synes jeg nemlig både Henriette og jeg kom i et litt merkelig lys.

Kult at du har kjøpt hus! Jeg kommer gjerne på innflytningsfest. Forresten, har du noe mer fin musikk å låne bort? Nå har jeg endelig summet meg til å kjøpe Officium.

Annette Carlsen sa...

Artig å se diskusjonen ang evolusjonsteorien, Lise. Uten å si for mye om saken av frykt for å bli bannlyst på dette nettstedet, er iallefall ikke jeg i tvil...Og det er deilig!

Hilsen Annette Hedning.

Lise sa...

Jeg tar på meg skylden for at det har forvillet seg en hedning inn her, Dag :-)

Dag sa...

Hedninger er hjertelig velkomne til min blogg!

Annette Carlsen sa...

Godt at jeg ikke blir slengt ut fordi jeg er ikke-troende da. Argumentene mine er nok hverken mange eller gode så jeg skal uansett ikke debattere her.

Lise sa...

Å, er det et krav ? Både mange OG gode argumenter ? Ups :-)
I det siste har jeg begynt å kommentere kjærlighetslivet til Dag, feks. Der er jeg i hverfall på tynn is !( og helt på jordet oxo.., for han er ikke singel og trendy, og heller ikke forelsket i hun med de single venninnene...) Prøver liksom å få grabben til å legge ut litt mer av privatlivet sitt på bloggen :-)

Kjempe enkelt, merker jeg...

Annette Carlsen sa...

Nei, det er sikkert ikke noe krav. Det holder jo lenge hvis man har ett kjempegodt argument. Men i tilfelle diskusjon så er det jo mest moro hvis man kan slå ihjel det ene argumentet etter det andre.

Dag sa...

Er dere ute etter morsomme debatter og saftige detaljer fra mitt privatliv? Jeg må jo helst prøve å unngå å skrive for interessant, slik at dette kan forbli en blogg for spesielt interesserte.

Annette Carlsen sa...

Jeg er fortsatt på det der med evolusjonsteorien jeg altså. Ditt privatliv har jeg igrunn ingen forutsetnig for å kommentere da jeg ikke har snøring på hvem du er... Så da spør du kanksje hva jeg driver med inne på blogen din? Tja...

Dag sa...

Ja, det var altså den jeg tenkte på når jeg snakket om morsomme debatter. Privatlivet mitt er det jo Lise som er ute etter.

Lise sa...

He, he..UTE ETTER hørtes ille ut !
Jeg er vel bare en litt mer enn normalt nysgjerrig jente ! Jeg synes det er lov å prøve seg, men Dag, du er ikke så lettlurt, og overveier nokså nøye hvilke private ting du legger ut om her. Full respekt for det !
Men da går du også glipp av mange gode råd ! ( fra meg og Annette !! )

:-)