29 november 2005

Geitekillingen som kunne telle til ti

Da jeg gikk i barnehagen, leste jeg om geitekillingen som kunne telle til ti. Fra da og helt til nå, mer enn 20 år senere, har jeg lurt på hva det egentlig hjalp at killingen kunne telle. De var jo bare ti dyr som trengte å være med i båten uansett, og det ville ikke gjøre noen forskjell om de ble telt.

Nå har jeg gjort litt research (dvs. lest historien en gang til), og funnet ut at poenget var at hanen ble redd for at båten skulle synke når de kom ut på dypet, men ble beroliget av at geitekillingen kunne telle at de ikke var for mange i båten.

Noen av mine lesere vil nå påstå at jeg er utrolig treg som ikke har forstått det før nå, men jeg mener fremdeles det er noe galt med hele eventyret. Jeg mener hanen var en utrolig dum skipper og langt i fra noen Arkimedes. Han mente at båten bare hadde plass til ti passasjerer, enten de var kyr eller katter. Og enda verre: han skjønte ikke at når båten først klarte å bære alle ombord uten å synke, ville den fortsette med det selv om vannet ble dypere.

Det sier litt om hvor enkelt det er å skrive barnebøker. Her snakker vi om en bok med et syltynt plot, som selv en seksåring kan gjennnomskue, om en hane som må ha fått skippersertifikatet sitt sammen med Røkke, og likevel har Prøysen altså skrevet en klassiker.

11 kommentarer:

Lars sa...

Er det ikke slik med 90% av filmene fra Hollywood også? De som har greie på temaet forstår at alt er bare vås. I hvertfall legger jeg merke til det i alle filmer som kommer inn på data (som jeg har greie på), f.eks. Nettet. Så jeg regner med at f.eks. flyfilmer som Top Gun er vås også.

Dette har tatt fra meg gleden ved alle filmer untatt science fiction og fantasy som Lord of the Rings og Star Wars. Disse var troverdige og realistiske synes jeg.

Carl Fredrik sa...

Ringenes Herre, Star Wars og King Kong er alle bygd på sanne troverdige historier.
Jeg er glad man kan stole på alt som står på nettet. For lurer man på noe kan man bare surfe og få svaret opp med engang :)

lenge leve Bollywood!

Dag sa...

Lars, du tar visst etter faren din. (Bortsett fra at han ikke liker fantasifilmer heller.) Uvitenhet er lykke, ihvertfall må man evne å legge til side tvilen for at ikke filmopplevelsen skal bli ødelagt. Det samme gjelder da kanskje Prøysen. Og ikke minst reportasjer i avisen, for de er jo også fulle av feil.

Hm. Her ser det ut til å være en sammenheng. Grunnen til at aviser er så lemfeldige med fakta, er antagelig at de også først og fremst skal underholde.

Fru Aune sa...

hvor får du alt fra??? står så utrolig mye morsomt på bloggen din, har sittet og ledd høyt for meg selv mer enn en gang... bloggen din er en velsignelse i en lys og trivelig hverdag!!! Ha en fin dag!!!!!!!!!

Lars sa...

Alle reportasjer jeg har lest i avisa som jeg vet noe om inneholder feil. Så jeg går ut ifra at alle andre reportasjer inneholder feil også.

For ikke å snakke om nyhetene på TV (i Sverige hvor jeg bor). De har enten faktiske feil eller er veldig ensidige. Ren propaganda altså.

T o m enkelte predikanter, jeg nevner ikke navn, har prestert å komme med faktafeil i alle områder jeg vet noe om. Da blir jeg jo skeptisk til alt annet de sier også.

Hele verden har feil! Det er bare jeg som har rett i alt!

Dag sa...

Fru Aune: Hvor jeg tar alt fra? Jeg vil minne om at det jeg skriver ikke er spesielt interessant. Det finnes naturligvis utømmelige kilder av uinteressante emner å skrive om. Men takk for rosende ord!

Lars: Jeg tror du også har tatt feil en gang, selv om jeg ikke akkurat nå kommer på hva det var. Derfor er jeg naturligvis skeptisk til alt annet du sier. Bortsett fra ting jeg har greie på, for der pleier du vel å si fornuftige ting.

Fru Aune sa...

ikke spesielt interessant...der tar du skrekkelig feil...eller er det jeg som har lav humor???det kan jeg ikke svare på, men det er noen skrekkelig morsomme kommentarer til tider!!!!!

Dag sa...

Da kan det hende du er spesielt interessert. Og det er ikke noe galt i dét. Spør ikke meg om nivået på humoren, men jeg tror du kan spørre en viss frøken Finne :)

Anonym sa...

The clobber of a automobile machine betray as a matter of course depends upon the scope and mix of punch it has to do. There are conflicting sizes of machines of the unvaried courteous on the benefit of machining distinctive sizes of castings and forgings, also there are different kinds of machines looking for doing the even so considerate of job in distinctive grades of refinement. An economic considerateness is to clothed as supplementary machines as sober to do as elegant fantastic a line of agitate as realizable, and this is choicest execute olden times choosing high-grade machines which are not solely adapted to variety of work,
http://therild.bedzin.pl/biznes-w-malych-firmach/otoz-glob-jak-w-ogole-nie-mialby-pozostalych/
http://katalog.linuxiarze.pl/sport,i,turystyka/apartamenty,w,zakopanem,p,9/
http://hathon.com.pl/biznes-w-malych-firmach/5250/
http://www.truefoto.pl/category/multimedia/
http://www.web-adresy.pl/miasta,i,panstwa/lotwa,p,1298/

http://katalog.linuxiarze.pl/?action=premium&id=66
http://mail.e-katalog24.com/strona-glowna/alpha/f/page_7.html
http://www.niezle-strony.pl/szukaj/zabudowy+szafy?strona=2
http://lyenech.slask.pl/biznes-w-malych-firmach/767/
http://denrd.olsztyn.pl/spolka/4186/

Anonym sa...

this link generic-tramadol - tramadol 100 mg recreational

Anonym sa...

other tramadol 58 93 dosage - buy tramadol online reviews