03 august 2008

EiendomsmeglereHva gjør man hvis man som huskjøper er misfornøyd med eiendomsmegleren som selger deg huset? Mens vi var på jakt etter ny bolig, kom vi en gang over et hus som vi hadde lyst til å kjøpe. Megleren som hadde visningen var av «selgertypen», du vet en slik som prøver å overbevise deg om at dette er akkurat det du vil ha. (Merk at jeg prøver å formidle en påtrengende følelse nå.) Da jeg la inn bud på det huset, var det derfor til tross for meglerens anstrengelser, absolutt ikke på grunn av dem. Det huset ble uansett for dyrt og noen andre kjøpte det. Men deretter la jeg alltid merke til om navnet til den megleren sto i husannonsene, for da ble hele huset uinteressant.

Da vi var på visning i huset vi nå har kjøpt, fikk vi en annen meglervariant. Da stilte vi helt vanlige spørsmål, men megleren kunne ikke svare. Det ga en dårlig følelse, men ikke så dårlig at vi lot være å by. I etterkant har det vist seg at megleren tilbakeholdt opplysninger om at det hadde vært oversvømmelse i kjelleren fem år tidligere. Spørmålet melder seg om han gjorde det med vilje, men la oss anta at han ikke hadde fått vite om problemet. Uansett stiller det ham i et dårlig lys, for hvem er det ellers som skal sikre for at vi som kjøpere får såpass kritisk informasjon?

Dette er såpass alvorlig at vi kommer til å forsøke å få erstatning for det som oversvømmelsen i kjelleren har kostet oss. Men den største ulempen, at vi i en ukjent periode fremover ikke kan være særlig sikre på at ting står trygt i kjelleren, den er det sannsynligvis ikke mulig å tallfeste og få noen erstatning for. Det er det ikke så mye å gjøre med.

Men tilbake til innledningen: Hva skal man egentlig gjøre når man er interessert i et hus, men husets eier har valgt en megler vi ikke stoler på? Megleren skal jo egentlig ta vare på våre interesser også, men har han egentlig noen incentiver til det?

Å la være å komme på visning er ikke en helt tilfredsstillende løsning. Det kan sikre at vi unngår et hus vi ikke vil ha, men kan også gjøre at vi går glipp av et hus vi vil ha. Skulle jeg komme på en visning hvor jeg får følelsen av at megleren er dårlig, vil jeg kanskje si i fra til dem som selger at jeg er interessert i huset, men ikke med den megleren.

1 kommentar:

Lars sa...

Det eneste som virkelig ville fungere, er å ha en egen megler som kjøper. H[au]n kunne få provisjon basert på hvor lite man betalte. Men det føles ikke som en realistisk løsning.