07 februar 2007

Mer om Apocalypto

Jeg har jo glemt å blogge selve innlegget jeg hadde i avisen. Her er det:

Honnør til kinosjefen

Mel Gibsons film "Apocalypto" settes i disse dager opp på en rekke kinoer rundt i kongeriket Norge. Medietilsynet har gitt filmen 15-års-grense, hvilket betyr at barn ned til 12 år vil kunne se filmen i følge med sine foreldre. Men hvem fører tilsyn med Medietilsynet? Av og til kan det være på sin plass at en kinosjef markerer at han mener Medietilsynet har gjort en alvorlig feilvurdering.

Tilsynet selv skriver at filmen "inneholder en rekke angstskapende og brutale scener med bla menneskeofring, forfølgelser og tortur", og da er det ikke vanskelig å tro kinosjefen når han sier at den er i en egen divisjon hva vold angår. Når filmens distributør, Scanbox, ikke ønsket å la Fredrikstad Kino vise filmen med 18-års grense, støtter jeg kinosjefens avgjørelse om ikke å sette den opp.

Det vitner om både mot og ansvarsbevissthet at kinosjefen i dette tilfelle ikke tar kommersielle hensyn, men er villig til å sette igang en debatt om filmvold og setter foten ned mot å vise denne filmen med 15-års-grense.

Dag Høidahl
KrF
Medlem av Kultur- og næringsutvalget


Det var møte i Kultur- og næringsutvalget uken etter at saken kom opp, og da var de fleste der enige i kinosjefens avgjørelse, foruten Frp og Høyre som ikke likte henholdsvis "overformynderi" og "sensur".

Det er en interessant kommentar om medietilsynets behandling av filmen hos Bergens Tidende også.

Ingen kommentarer: