08 september 2005

Valgdagen, en avsløring

Søndag og mandag sitter jeg i stemmestyret i Manstad valgkrets, og derfor kan jeg komme med litt inside information om hvordan ting kommer til å foregå. Visse detaljer kan jeg bare fortelle deg nå, for når det kommer til valgdagen vil noen av opplysningene oppfattes som agitasjon og det er forbudt i valglokalet.

1 person ved inngangspartiet orienterer deg om fremgangsmåten. Denne personen kan du bare vifte bort og fortelle at du vet godt hva du skal gjøre, ettersom du får vite alt av meg her.

Et par personer sitter ved et bord, det såkalte avkrysningsbordet. Ikke snakk med dem til å¨begynne med. Gå først til stemmeavlukket og hent Kristelig Folkepartis stemmeseddel. Vær påpasselig med at du ikke tar en annen seddel, og spesielt at du ikke i valgkampens hete forveksler den med Kristent Samlingspartis seddel, eller at noen har lagt sedler fra et annet parti bak i KrFs bunke.

Stemmestyret skal passe på at det alltid er ca. like mange sedler for hvert parti, men med det brakvalget KrF forventer, er faren stor for at det blir tomt for KrF-sedler likevel. Hvis så skjer, bør du gjøre stemmestyret oppmerksomt på dette. Det er ikke flaut for deg, det er flaut for dem, og de har taushetsplikt. Er det tomt, kan du også hente en blank seddel og skrive Kristelig Folkeparti på den (joda, det er faktisk lov).

Brett så seddelen sammen med KrF-siden inn og den grå siden ut og gå til det såkalte avkrysningsbordet. Legitimér deg og levér fra deg valgkortet, ikke stemmeseddelen. Det vil krysses av i manntallet slik at du dessverre ikke får stemt KrF flere ganger. Hvis du har gått til feil krets vil du forøvrig skaffe stemmestyret litt ekstra bry, men hvis du er i feil kommune kan du gi opp. Riktignok kan du kreve å få stemme, men stemmen vil bli forkastet uansett.

Etter at du har blitt krysset av, kan du ta med deg KrF-stemmeseddelen til urnen. La personen som står der stemple den (seddelen, ikke urnen) og avgi så din stemme til KrF ved å slippe seddelen ned i urnen.

Nytt av året er at det er lov å stemme i fylla. Godt valg!

Ingen kommentarer: