29 august 2006

Hvor mye snakker menn og kvinner?

Flere myter går i vasken: Har du hørt den om at kvinner bruker 20.000 ord om dagen og menn bare 7.000, og derfor har mannen nesten brukt opp sin kvote når han kommer hjem fra jobben, mens kona har 10.000 igjen som hun må bruke opp?

Før jeg i det hele tatt tenkte på at dette kunne det vært artig å sjekke opp, snublet jeg over noen websider hvor en Mark Liberman har gjort en grundig undersøkelse av hvor disse og lignende påstander kommer fra. De beste forslagene han har funnet er at opphavet muligens er en vits eller et konstruert eksempel. I alle fall har det ikke dukket opp noe forskning som støtter påstanden. Tvert imot finnes det noe materiale som antyder at menn faktisk snakker litt mer.

Her er Libermanns grundige serie i Language Log: en, to og tre. (Via Mind Hacks.)

11 kommentarer:

Anna sa...

tycker knappt att det behövs några vetenskapliga studier... kvinnor pratar mer än män. jag pratar mer än oskar, så är det bara. kan tänka mig att min tes stämmer även i ditt och mariannes förhållande? bless!

Anonym sa...

:)Hei Anna!Har vi treffest før?Skulle tro du kjenner me,snakker nok rimelig mange fler ord en Dag på en dag.Ikkje uten grunn broren min kaller me for 2000 i minuttet;)

Anna sa...

hej marianne! ja, vi har träffats, i alla fall en gång - vi satt nästan bredvid varandra på christine och davids vigsel i somras... är även kompis till sara höidahl. men jag vet inte så mycket om dig så jag skulle säga 2000 i minuten :).

Anonym sa...

Aha..er ikkje så bra på navn og på det bildet er det ikkje så lett å se deg.Takk for sist:)

Dag sa...

Det er ikke få som snakker mer enn meg, så det beviser ganske lite.

Anna sa...

jo, det är ju sant. och om mariannes bror tycker att hon pratar mycket så kanske det till och med kan vara så att hon ligger med ett litet försprång i ert förhållande - pratmässigt. men, kvantitet är inte alltid bättre än kvalitet... tack själv, marianne, för sist förresten. det är så kul att ni har hittat tillbaka till varandra!

My Corner sa...

Hmm, interessant!
Allerede her ser jeg at det er
5 kvinnelige og bare én mannlig
kommentar. Men jeg er egentlig
mer opptatt med hva som blir sagt
enn hvem som sier det. Hvis det å snakke dreier seg om lyd kan man
jo gjøre som kua... (møøøøøøøø)
Har gjennom årene sittet i flere
spiserom og det med pratingen
er ganske likt, men røkingen
derimot.....!

Dag sa...

Påstanden som ble sjekket, handlet ikke om hvem som snakket mest. Den handlet om hvor mange ord menn og kvinner bruker daglig, og at hvert kjønn har en slags kvote som de må bruke opp hver dag.

Jeg har ikke vanskelig for å tro at kvinner snakker mer enn menn, spesielt hjemme, men det med at man har en daglig kvote som kan bli brukt opp er nå litt merkelig.

Men en ting som var litt artig å lese, var at det var gjort en undersøkelse hvor man hadde brukt forskjellige dialoger og latt to kvinner, to menn og en av hver lese dialogene. Når to av samme kjønn leste, mente lytterne at de snakket omtrent like mye. Når en mann og en kvinne leste, mente både mannlige og kvinnelige lyttere at kvinnen snakket mer (fra nederst på denne siden).

Anders Lundblad sa...

Jo, vi har en utmålt kvote ord men ikke for hver dag uten for hele livet. Når ordkvoten er brukt opp dør vi. Det er f.ø. derfor kvinner lever lenger enn menn.

Dag sa...

Burde ikke kvinner da leve kortere hvis de snakker mer?

Jesus sier forresten "Jeg sier dere: Hvert unyttig ord som menneskene sier, skal de svare for på dommens dag." Sånn sett er det ikke noen ulempe å være taus.

Anders Lundblad sa...

Nei da, kvinner har nemlig fått tilmålt en større kvote. Sånn sett er ikke myten om at kvinner har 10.000 ekstra ord per dag helt feil - den er bare litt overdreven. Forskjellen er ca 12%. Av disse ekstra prosentene investerer kvinner ca halvparten daglig i mere prat og halvparten i noen ekstra leveår. Hvilket bevises av at kvinner lever ca 6% lenger enn menn i Norge. (Men hvis de hadde snakket like lite som menn ville de selvfølgelig ha levd enda lenger.)
Ordkvoteteorien forklarer f.ø. også hvorfor velutdannede lever lenger, siden de kan erstatte mange småord med faguttrykk.