09 april 2010

Hvordan hindre at demente stikker av fra gamlehjemmet

På gamlehjem skjer det at pasienter* innbiller seg at de må vekk fra avdelingen fordi de må noe viktig. For eksempel at de skal på skole eller jobb, eller hjem for å ta av seg sine barn. Hvis pleierne er uoppmerksomme, kan pasientene komme seg av gårde.

Et tysk gamlehjem har kommet på en enkel løsning på hvordan de skulle hindre at beboerne forsvinner hvis de først klarte å komme seg ut. De har bygget en falsk bussholdeplass like ved hjemmet. Bortsett fra noen innkjøringsproblemer med at naboer i begynnelsen også kom dit og ventet på bussen, fungerer dette overraskende godt. Når en gammel person stikker av, er det vanlig at han til nærmeste bussholdeplass for å komme seg dit han skal. I dette tilfellet er det altså en falsk bussholdeplass, hvor pasienten seg på benken og venter på bussen. Som aldri kommer. Ganske snart roer pasienten seg ned. Etter en stund kommer en pleier ut, setter seg ved siden av og prater med pasienten, som etter hvert har glemt hvorfor han sitter der og villig blir med inn igjen på hjemmet.

Reportasjen med historien om bussholdeplassen bør du høre hos Radio Lab, og lese om i Handelsblatt (obs! tysk!). Da får du også høre litt om hvordan de bruker bussholdeplassen i terapien. Sjekk også gjerne min konto hos Huffduffer, hvor jeg plukker opp radioreportasjer for å høre som podcast.

*) Unnskyld om nødvendig det utdaterte uttrykket.

1 kommentar:

Rune_T sa...

Da jeg var på lukket demensavdeling i praksis, funket det også greit at jeg ble med pasienten ut og sa at jeg skulle slå følge med han på veien. Da ble han som oftest irritert fordi han ville gå alene og ble med meg tilbake inn igjen etter en liten rundtur ute.