26 januar 2009

Antoine de Saint-Exupéry om voksne

De voksne elsker tall. Hvis du forteller dem om en ny venn, spør de aldri om vesentlige ting. De spør aldri: «Hvordan er stemmen hans? Hva er det han helst vil leke? Samler han på sommerfugler?» Nei, de spør: «Hvor gammel er han? Hvor mange søsken har han? Hvor meget veier han? Hvor meget tjener faren hans?» Og da først tror de at de kjenner ham. Dersom du sier til en voksen: «Jeg har sett et nydelig rødt steinhus med geranier i vinduene og duer på taket», så kan de slett ikke tenke seg hvordan det ser ut. Du skal si: «Jeg har sett et hus til hundre tusen francs.» Og da vil de rope: «Å, så nydelig det er!»

Og hvis en sa til dem: «Beviset for at den lille prinsen eksisterte, er at han var så bedårende, at han lo, og at han ville ha en sau. Får når man vil ha en sau, er det et bevis på at man eksisterer», da vil de bare trekke på skuldrene og si at det er noe tøv. Men hvis man sier til dem: «Den planeten han kom fra, er asteroide B 612», da blir de helt overbevist og kommer ikke med dumme spørsmål. Slik er de. Man får bære over med dem. Barn bør være svært overbærende mot voksne mennesker.
Fra den berømte boken «Den lille prinsen».

1 kommentar:

Liv sa...

Jeg synes alltid det er noe nytt å oppdage når man leser den lille prinsen - og jeg har lest den på fire språk! Og det med sauen er spesielt bra, selv om den kan byttes ut, en venninne av meg vil ha vaktler, og Alexander vil ha en Jersey-ku...;)