22 mars 2006

Kokt frosk - som spaghetti eller Toro posesuppe?

Tenkte jeg skulle sjekke opp en kjent og kjær metafor fra dyreverdenen: At hvis man putter en frosk i kaldt vann og gradvis varmer det opp, så vil man kunne koke den fordi den ikke legger merke til at det blir for varmt og kommer seg ut i tide. Moderne myter kan man sjekke på snopes.com, og hva finner vi? Frosker er ikke så dumme som visse vil ha det til.

Urban Legends Reference Pages: Critter Country (Boiled Beef): "The legend is entirely incorrect! The 'critical thermal maxima' of many species of frogs have been determined by several investigators. In this procedure, the water in which a frog is submerged is heated gradually at about 2 degrees Fahrenheit per minute. As the temperature of the water is gradually increased, the frog will eventually become more and more active in attempts to escape the heated water. If the container size and opening allow the frog to jump out, it will do so."
Ikke noe "kok opp under omrøring", med andre ord.

12 mars 2006

Nok en filmanbefaling - Sophie Scholls siste dager

Sophie Scholls siste dager er en riktig bra film. På mange måter minner den om en preken av Joakim Lundqvist (som de fleste av denne bloggens lesere kjenner til). Den dreier seg om Sophie Scholl, en tysk jente på 21 år som drev motstandsarbeid under 2. verdenskrig og ble tatt for å ha spredt undergravende løpesedler, og hvordan rettssaken mot henne foregikk. Sophie er en sånn person som virkelig inspirerer meg -- som er tøff og rakrygget bare fordi det er rett, når alle andre tar den enkleste veien. (Som sagt, en typisk Lundqvist-preken.) I tillegg kommer det godt frem i filmen at hun trodde på Jesus, og det er jo en ekstra bonus.

08 mars 2006

Din personlige CO2-avgift

Dette er et frivillig konsept jeg har sans for:

Betal for flyeksos: "Prinsippet er enkelt. Basert på beregninger fra FNs klimapanel, vil kalkulatoren på nettstedet «mittklima.no» vise kostnadene av de totale klimautslippene for hver flypassasjer på en gitt distanse. Derfra kan den reisende gå videre og betale avgiften med Visa."
Pengene går til utslippsreduserende tiltak. I USA vet jeg også at det finnes en organisasjon hvor man kan betale for bilkjøringen sin på samme måte, men jeg gidder ikke finne frem lenken akkurat nå.

05 mars 2006

Hjem, kjære hjem

Når du kommer fra en helg på fjellet og du må gå med jakke og lue i noen timer mens du sprengfyrer fordi det er 4 grader i første etasje og 3 grader i andre, og du må vente med skittentøyvasken og en kopp varm drikke til varmeelementet under huset har tint opp isen i vannrøret --- og likevel synes du bor bra, da vet du at du bor i et hus som har Sjel.

03 mars 2006

Tur med jobben

Denne helgen skal jeg hit. Der venter følgende:

"vinteropplevelser av alle variasjoner, fra alpint og langrenn til aktiviteter og hygge i snøen"
Høres jo bra ut.

02 mars 2006

Dagligvarepriser

Det er nok mange som venter i spenning på resultatene av min research om dagligvarepriser. Det kan jeg tenke meg, ja.

Vel, saken er at jeg har blitt fascinert av prisene på mat i forskjellige kvanta. Vanligvis er det dyrere jo mindre pakker man kjøper. Det som min research skulle belyse, var prisene på pålegg av typene Nugatti og Sjokade i økonomipakning og tube.
Grunnen til at jeg skulle ta opp dette, er den enorme økningen i kilopris når man kan klemme ut pålegget i stedet for å ta det opp med kniv. Det er enkelt å foreta denne typen undersøkelser, siden kiloprisen skal stå på hyllen.
På Meny koster Nugatti 41 kr/kg i beger, og 72 kr/kg på tube. Og det er imponerende at de kan få nesten dobbelt så mye for pålegg i tube. Men enda mer imponerende var prisen på Sjokade i tube. I bøtte kostet det 20 kr/kg, men på tube kostet det like mye som Nugatti, altså nesten en firedobling av prisen. En sånn prisforskjell er hverken rar eller dum. Det er ikke mindre enn genialt hvis de klarer å slippe unna med det.

Syntes jeg. Men så viste det seg da jeg skulle finne ut av hva de faktiske prisene var, at det ikke lenger er noen som selger Sjokade på tube. Ihvertfall ikke i de butikkene jeg har sett i. Det tyder da på at de ikke slipper unna med det, og jeg er snytt for et morsomt poeng.

Men i alle fall kan jeg komme med en artig opplysning: På Meny koster Idun tomatketchup mer per kilo på stor flaske enn på vanlig flaske.

(Og til de som ennå ikke har fått det med seg: Bensin går opp i pris hver mandag, så fyll søndag kveld.)